23 savaitė. Masajai – tradicijas išlaikiusi Afrikos gentis [90s skaitymas]

Šita savaitę keliavau po šiaurės Tanzanija, kur labiausiai dėmesį atreipė necivilizuotai atrodantis, durklais apsiginklavusi Masajai.

Masajai tai klajoklių, gyvulininkyste užsiemanti gentis. Jie kilę iš Sudano, ir geresnės gamtis salygos atvariusius juos į šiaurės Tanzaniją, pietų Keniją. Jie užsidangstę raudonu rūbu, apatiniu nenešioja. Masajai vaigšto su durkli ir didele kuoka, galinčia suskaldyti kaukolę. Nors įstatymai draudžia ginklų turėjimą viešoje vietoje, bet masajams padaryta išimtis.
Keistos tradicijos vyruškumo įrodymui prieš vedybas. Angsčiau masajus turėdavo nudobti liūtą, bet dabar jie yra saugomi, už medžioklę gresia baudos, laisvės atėmimas. Kitas būdas parodyti, kad vyras gali išlaikyti šeimą yra gyvulio pavogimas. Masajai mano, kad visi galvijai priklauso jiems. Prieš pora dešimtmečių atsitikęs įvykis prisimenamas ir dabar, kai norima paerzinti masajus. Karta jie išsiruošė pavogti galvijų iš svetimos genties. Bet buvo pričiupti. Kad pamokytu juos, kad kiti neketintu grįžti, vagiliams pradėjo dirti odą, poto paleido. Iki tiek skaudėjo, kad net nebežinojo į kuria puse namai.
Ar masajus gali turėti išsilavinimą? Sėdėjome prie stalo tryse: aš, tanzanas ir masajus. Uždavus šitą klausimą, tanzanas pradėjo juoktis ir pridūrė „jie net tušinuku nemoka naudotis“. Masajus supykęs pradėjo pasakoti plačiau: „mums pagal tradicijas mokslas nereikalingas, bet suprantame, kad su kardu nieko nelaimėsi šiais laikais, todėl į pagalbą pasiemame knygą. Vis daugiau masajų, kurie baigia mokyklas, universitetus. Jie gali būti advokatais, verslininkais, kasdien vaigstančiais su kostiumais, bet tik grįžus į gimtajį kaimą, turi vaigsčioti su tradiciniais rūbais, peiliu ir lazda“. Kita dieną paklausiau mokytojo, ar masajai turi išsilavinimą. Pasakė, kad tik nedaugelis eina į mokyklas, bet tie, kurie mokosi, yra labai gabus.
Masajai gana unikali gentis Afrikoje. Jie išlaike tradicijas. Nors ir dauguma afrikiečių miestuose vaikšto apsirengę vakarietiškai, masajams tai nerūpi, jie vistiek su savo raudonais rūbais, peiliu ir lazda vaigšto.